петък, 24 февруари 2012 г.

Всичко за силовия трибой от Васил Янчев!


Представи се с няколко думи,как се казваш,от къде си,на колко си години.

Васил Янчев:  Здравейте ! Казвам  се  Васил Янчев на 26 години, роден съм и  израстнал в  град Бяла Слатина, където съм завършил средното си обрзование в ПАГ „Никола Йонков Вапцаров”, след което завърших висше образовние като магистър в НСА „Васил Левски” – гр. София.

От колко време тренираш и тренирал ли си други спортове преди да започнеш със силовия трибой?

В.Я.: Като дете тренирах за малко време джудо, но школата се рзпадана и се наложи да прекъсна, след което исках да продължа да тренирам, а в моя град нямаше много голям избор и баща ми  Георги Янчев , който е бивш щангист ме насочи към вдигането на тежести, но в родния ми град нямаше такава школа и аз се задоволявах само с фитнес тренировки от по-силов характер и от тогава  тренирам  без прекъсване от 12 години, като се състезавам от 10 години .

Кое ти е най-силното движение и защо,според теб?

В.Я.:Безспорно това е мъртвта тяга – движението заради което съм спечелил най-голямите си отличия в силовия трибой ! Освен, че ми е най-силно движение то ми и любимо, но не само заради това, че ми е най-силно, а защото  е лесно достъпно за тренировки. Нямаш нужда от някой да те пази и общо взето си независим от много фактори като екипировка и т.н. Мисля че в известна степен дължа постиженията си  на тяга  заради  моята  скелетна  структора, но не бих казал че имам типчна тягаджийска структора с много дълги крайници. Освен това преди да започна да тенирам съм се занимавал с доста физически труд, тъй като съм от регион ,в  който основния поминък е земеделието, което изискава много усилия, именно тези усиля са ми осигурили основа с която съм започнал да тренирам. 

Какви килограми слагаш на клек,лег и тяга на тренировка и съответно на състезание?

В.Я.:  Линчите ми рекорди на клек са 370 кг. на трнировка с екипровка при лично тегло 115 кг. на световно първнестов съм клякал с 360, на републиканско с 365, без екипировка съм клякал с 270  кг. при лично тегло 105 кг. На лежанка съм вдигал 250 кг. с екипировка, като този резултат съм затвърдил на държавните и международни първенства без екипировка съм вдигал 205 кг. Най доброто ми постижение на мъртва тяга е 357 кг. при лично тегло 117 кг. на републиканско първенство интересното тук е, че на тренировка не съм вдигал по-голяма тежест. Без екипировка съм вдигал 330 кг. но в категория до 105 кг. на безекипировъчния турнир купа България.

Взимаш ли достатъчно от екипировката или трябва да работиш още върху нея?

В.Я.:  Винаги съм се шегувал, че вдигането с екипировка е като да караш колело – научиш ли се веднъж ти оства за цял живот. Разбира се това не е точно така, но има някой общи неща с това сравнение.  Така нареченото ‘’взимане’’ от екипировка зависи от самия  атлет, ако той   си направи нещата правилно ще успее да извлече полезното от екипировката и обратното. Много е важно екипровката да е по размер, да е сравнително запазена и да е облечена правилно. От там нататък нещата ще се получат. Килограмите , които екипировката „дава” ,са изразени в проценти, затова искам да посъветвам начинаещите състезатели особено тези от по-леките категории да не се разочароват, ако немогат да вдигнат много  голяма тежест с екипировка. Нормално е един 120 килограмов човек, който вдига 240-250 кг. без фланелка да успее да доближи 300 кг. с нея, но това не означава че състезател, с лично тегло 60 кг. ще „ вземе 60 кг. от фланелката. Принципът е следния:  Колкото по-малко вдигаш толкова по малко взимаш или тя не ти „дава”. Като цяло аз не съм имал особени трудности с екипровката ,но това е защото получих правилни съвети още от начало от  Александър Николов – много добър Български трибоец.

Какви титли и успехи имаш в България,а и извън страната?

Отговор:  В България съм ставал 5 пъти републикански шампион и още 4 пъти съм бил медалист от републиканси първенства по силов трибой и по вдигане от лег. Извън страната най-добрите ми постижения са шесто място на Световно първенство за мъже, четвърто място на Европйеско първенство за мъже, имам и пет медала на мъртва тяга от Европейски и Световни първенства за мъже, при младежите съм ставал вице-световен шампион и  съм двукратен Европейски шампион,  тези титли са в IPF. 

Имаш ли някаква определена програма,която следваш,или всичко е до интуиция и опит?

В.Я.:  През всичките тези години съм експериментирал не веднъж, доверявал съм се на няколко тренировъчни системи. В началото тренирах по системата на Иван Абаджиев, от която изградих много добра спортна форма, но за съжаление тя беше без екипировка, а с екипировка няма как тази система да бъде приложена едно към едно.  Тъй като нашия спорт е екипировъчен на мен ми беше нужна система която да работи за екипировъчен трибой.Аз се свързах с  един от най-титолуваните украински треньори – Вадим Воронецки, бях на тренировъчен лагер в Украйна за около едим месец, а той ме тренираше в продължение на 2 години и ми водеше подготвителната и състезателната тактика. В момента тренирам сам и съчетвам нещата от двете системи. Като цяло съм привърженик на периодизацията. Като в подготвителния период наблягам на по-голям  обем в тренировката, като оставям повече време за възстановяване, след което намалявам обема и зачестявам тренировките с максимални усилия и за финал систематизрам „подвеждането” ,след което е момента за състезнието.

Имал ли си някакви сериозни контузии до момента и какви са те?Защо,според теб,се е стигнало до тях?

В.Я.:  Не бих казал , че съм имал сериозни контузии, но съм имал такива , които са ме изваждали  от  „строя” за много важни състезания.  Почти във всяка подготовка разкъсвам  мускулни влакна на гърдите, имам доста хронични травми които внасят доста голям дискомфорт в тренировките ми понякога, основен проблем имам в гъвкавостта на тазобедрените стави, които много често ми се възпаляват от тежките тренировки и понякога не мога да извършвам елемтарни движения в ежедневието си.  Имам проблеми и с лакътната става на дясната си ръка. Получавам много често възпаления на ръцете в областта на лактите в следствие на тежкия клек с тесен хват. Стигнах до тези проблеми заради моята припряност  и подценване на риска от травми, не правех никакъв стречинг, не загрявах добре минавах от опит към опит през много големи- диапазони на тежеста като например от  170 кг. директно на 200 кг. при лега . Сега след като платих цената на тези мои грешки вече тренирам правилно, някои състзатели  преодоляват тези проблеми по-леко, други се мъчат повече. Тези неща могат да се избегнат или да намалеят, ако се взимат предварителни мерки,  като хубава загрявка, разтягане преди и след тренировка и водно-топлинни процедури като сауна и прана баня веднъж седмично. Тези неща влиаят положително за възстановяването, намаляват възпаленията на мускулите и сухожилията.

Какво ,според теб, трябва да се направи ,за да се развие този спорт в България ?

В.Я.:  В България положението със спорта, като цяло не е много добро. За съжаление силовият трибой понася много от негативите на ситуацията в момента. Политиката на финансиране за неолимпийски спортове е доста  дискриминираща, а без средства  е трудно да се развива един спорт. Според мен това трябва да се промени и хората да разберат ,че  един спорт щом не е олимпийски това не означва ,че състезателите не влагат услилия или им е много по-лесно от тези в олимпийското семейство. Друго важно нещо е да се продължи традицията с турнирите по силов трибой , като турнира – Джони Спорт,  който организират  Димо Бенев и Евлоги Георгиев. Аз се запалих по силовия трибой точно от подобен турнир, който Веселин Вешев беше организирал преди години в родния ми град . От основно значение за развититето е популяризирането чрез медии интернет и преса. Много е похвална инициятивата на този сайт, който правите в момента, малко хора биха се заели  да развиват подобно нещо и ви поздравявам за това начинание!

Ще дадеш ли някакви насоки на начинаещите трибойци и какво ще им препоръчаш?

В.Я.:  Съвета ми е да бъдат търпеливи, да не бързат с жаждата си за тежести. Трибоят е спорт, при който постиженияте не идват лесно и бързо, да не се отчайват , ако нещата не вървят и никога да не се отказват от мечтите си ! Много е важно да не копират тренировъчни методи на определни изявени състезатели, това което работи за един човек не значи, че ще проработи за друг. За това съветът ми е да опитват и да експериментират докато усетят това,което е най – добре за тях. Трябва да си изградят правилна техника и ако тя се влоши да обърнат внимание на това , а не да го пренебрегват както най-често се случва. Още по-добре ще е всичко това да се прави под наблюдение на някой опитен и отговорен треньор. И не на последно място е много важно да загряват добре, да се възстановяват добре от тренировките и да взимат мерки на време , ако имат някакви проблеми, а не да чакат нещата да се влошат. 

Имаш ли някаква цел и каква е тя?

В.Я.:  Винаги съм имал за цел да се развивам в трибоя, да правя по-голям резултат. Не бих казал ,че гоня някаква точно определена титла или рекорд  - те са само оценка на моя труд. Главната ми цел е  развитие на постиженията, като състезател и като треньор.

Относно хранене,хранителни режими ще споделиш ли нещо?

В.Я.:  Преди се хранех доста безразборно, но с врмето установих, че балансираното хранене би ми подобрило значително псотиженията, както и стана. От части спазвам храниелните режими в културизма само, че не се лишавам толкова много от животински мазнини.  Много е важно разноообразието и източните на протеин да бъдат редувани, а не постоянно да се храня с един и същи вид месо. Винаги се стремя да редувам , червено месо , риба, пилешко,млечни продукти и яйца, тъй като те са с различен аминокиселинен профил,а това влияе на моето възстановяване, никога не подценявам нито един от тях и целта ми е да осигурявам поне по 2 гр. протеин за  кг. лично тегло. Въглехидаратите си осигурявам предимно от пълнозърнести храни като овесени ядки и пънозърнест хляб, с тях се чувствам много по-добре от колкото с ориза, него почти съм изключил. Прости въглехидрати консумирам основно след тренировка, защото тогава те са ми най-нужни. Като добавки взимам суроватъчен протеин, омега 3 масни киселини, понякога и BCAA ,и задължително мултивинамини.

Имаш ли някой идол от световната трибуна на силовия трибой,на когото искаш да подръжаваш?Кой е той и с какво този силов атлет те впечатлява?

В.Я.: Когато бях начинаещ трибоец имах няколко, но с времето установих че те са хора като всички останали и не  е нужно да подръжавам на никого. Уважавам постиженията на всички състезатели, но най-много съм се впечатлявал от Ед Коен, още преди да го срещна  му се възхищавах, а когато имах късмета да се видя с него осъзнах, че този човек наистина обича този спорт. Затова за мен е много важно един добър състезател ,освен да бъде знаменит с постиженията си ,да обича спорта ,с който занимава, а не да гледа само себе си. Важно е да помага на начинаещите ,да им дава съвети и да дава добър пример за нашия спорт.

С какво друго се занимаваш в момента освен тренировките ти по силов трибой?Работиш ли,имаш ли други занимания,хобита?

В.Я.:   В момента работя като фитнес инструктор, много харесвам работата си и я върша с удоволствие. Тъй като съм завършил НСА със специлност треньор по силов трибой, като мое хоби практикувам тази професия, помагам и съм помагал на няколко момчета с тренировъчни съвети, но като основно мое  начинание е  подготовката на моята приятелка Лариса Асенова, която само за  по-малко от 2 години тренировки постигна впечтляващи резултати и сега продължваме заедно на пред.

Благодаря ти за отделеното време!

Васко - опит за републикански рекорд 366кг тяга след успешен опит на 357,5кг
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Real Time Web Analytics